fbpx

Winnaar Gouden Windei 2016

29 november 2016

Hebben jullie wel een van Foodwatch*)gehoord? Ze noemen zichzelf een voedselwaakhond van Nederland. Ze laten zien waar het fout gaat in onze voeding en wijzen de industrie op hun verantwoordelijkheid. Zo wordt dikwijls  een product “bekroond” met het “gouden windei”  En graag wil ik dit even met jullie delen.

Een aantal producten worden voorgesteld en als consument mag je dan ook stemmen. Het meest misleidende product is de Health people sap, Blauwe Bes en Framboos. Eerlijk gezegd klinkt Healthy People heel gezond en een rood sapje ziet er ook heel gezond uit. Daarbij komt dat vruchtensap beter klinkt dan bijvoorbeeld frisdrank en ja, dan wordt het goed verkocht.

Wat is nu het geval: Het product bestaat vooral uit twee vruchten, namelijk: goedkope appel en druivensap. Het bevat 12% bosbes en slechts 1% Framboos!!! en als klap op de vuurpijl bevat het meer suikers dan Coca Cola.

Niet zo Healthy dus:-( Ze weten precies de regels te omzeilen en zo de consument te misleiden. Sowieso is vruchtensap, die industrieel bewerkt is, vooral veel suikerwater. Het bevat weinig vezels  en je drinkt op die manier zomaar 5,5 klontjes suiker per glas op. Daarom wordt ook aangeraden altijd het etiket duidelijk te lezen, dat voorkomt teleurstelling.

Goed advies: eet lekker vers fruit in z’n geheel, heb je ook alle vezels er gratis bij. Vezels zorgen voor voldaan gevoel en reinigen je ook nog lekker. En wil je dan toch een keer een sapje, pers het dan zelf uit, liefst in een slow-juicer. Persoonlijk maak ik vaak een smoothy van groenten (boerenkool, andijvie enz) en doe daar een lekker stukje fruit bij én een schep shake van Herbalife, dan heb je echt alles binnen waar je lichaam heel blij van wordt.

 

*) www.foodwatch.org

 

Geschreven door: Nienke Visscher

Plaats een reactie